بِســـمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــم


Loving someone who doesn't love you back is like hugging a cactus...
The tighter you hold on, the more it hurts. ^^





Tuesday, 21 August 2012

cara elak bersalam dgn bukan muhrim


Assalamualaikum alls :)

salam lebaran .
dalam sibuk2 beraya ni, sempat lagi menghapdate kan.
btw kat sini nak share something yg important,
i think ! yes very important guys ^^
especially di hari raya ni kan =.=
this entry about the title above :0

1. Bila menerima sijil atau anugerah,
penyampai anugerah itu bukan muhrim,
dan dia menghulurkan tangan.

2. Bila kita melawat rumah orang, dan
tuan rumah menghulurkan tangan.

3. Bila tetamu datang, dan dia
menghulurkan tangan.

Dalam semua kes, kita menghadapi
dilema apabila orang yang bukan muhrim
menghulurkan tangan untuk berjabat.
Kita mesti terfikir “alamak knape dia
hulur ni”, dan kita perlu membuat
split second keputusan samada mahu
salam untuk menyenangkan hati dia,
atau enggan salam untuk menjaga
hubungan dengan Allah azza wa Jalla.
Tetapi jangan kalau dia tak hulur,
kita hulur pula!!

Ini adalah beberapa tips saya mahu
kongsi bersama untuk mengelakkan kita
berjabat tangan dengan bukan muhrim.

1. Apabila mendekati tetamu, letakkan
tangan di belakang anda. Ini merupakan
signal pertama bahawasanya kita tidak
mahu bersalam.

2. Tetapi jika dia tetap hulur, kata
kat dia “maaf tuan/puan, saya ada air
sembahyang” (walaupun takde wudhu’,
bantai je ckp, lebih baik tipu demi
menjaga kesucian kita)

3. Selalunya dia kata “owh it’s ok”.

4. Tetapi jika dia tetap berdegil,
kata kat dia “tak nak!!” (kpd sesiapa
yang berani sahaja)

5. If not, kalau terdesak sangat,
panjangkan lengan baju sampai menutupi
tangan, dan salam lah.

Ini merupakan beberapa langkah untuk
mengelakkan berjabat tangan secara
BERHIKMAH. Tetapi kalau anda seorang
yang sangat kuat imannya, boleh juga
elak jabat+dakwah dia terus.

“Maaf tuan/puan, HARAM!”

Bergantunglah kepada keupayaan kita
ya.

Semoga kita dapat mengaplikasikan cara
ini demi ALLAH ta’ala.

Ukhwah fillah Abadan abada!







credit : halaqah.net

4 comments:

  1. menarik :))

    http://dapurcikwan.blogspot.com/2012/09/celcom-cupcake-challenge.html

    tolong undi Cikwan ye...

    ReplyDelete