بِســـمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــم


Loving someone who doesn't love you back is like hugging a cactus...
The tighter you hold on, the more it hurts. ^^





Thursday 19 July 2012

puding buih yang patut dicuba!


salam semua :)

kat sini nak share how to make this puding.
ni pon share kat org.. hihi ^^
sbb cantik sangat the physical looking!
selamat mencuba kawan-kawan :)
ayoohhh!

PUDING BUIH

tudiaa.. sodapp nya!


Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur

1) Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih.
Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2.
Kacau sebati.

2) Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya).
Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu.

3) Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.

4) Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati.

5) Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail.
Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan..

6) Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.

cantik mangkuk dia! mesti mahai kan? hehe :)


 UTK KUAH dia pulak ^^

1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

1) Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih.
    Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.

2) Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk.
    Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
    Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah.
    Sedap dimakan masa sejuk.

**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu..

apa tunggu lagi?? potong copet!


credit to :  http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/07/cer-teka-cer-teka.html


p/s : boleh buat time bukak puasa nih!
        pastu jgn lupa post mai sini cikit :)

salam ramadhan :)

1 comment:

  1. Salam dan selamat berpuasa
    sangat2 tergoda dengan puding buihnyer itu,tapi sangat malang bagi akak dah cuba buat tapi hasilnyer jadi bertengan agar2 dan buih nape ya apa agak nyer silap akak..pls share sikit

    ReplyDelete